Παρασκευή, 13 Μαρτίου 2015

Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία (πηγή)

Η Ελληνική παραδοσιακή μας μουσική χωρίζεται στην μουσική για καθημερινή χρήση (τραγούδια της ξενιτιάς, της τάβλας, του γάμου, μοιρολόγια, νανουρίσματα κλπ.) και στην μουσική για χρήση εντός της ορθόδοξης εκκλησιαστικής λατρείας. Και οι δύο κλάδοι έχουν κοινά μουσικά χαρακτηριστικά, ως προς το μουσικό υλικό, δηλαδή ίδιες νότες, διαστήματα και ήχους (δρόμους), διαφορετικές όμως αισθητικές επιλογές βάση των οποίων εξελίσσεται η μελωδία και ο ρυθμός. Η μουσική που συνόδευε σημαντικά και όχι γεγονότα της καθημερινότητας αξιοποιούσε την ηχοχρωματική ποικιλία των παραδοσιακών μας μουσικών οργάνων τα οποία και την συνόδευαν. Αντίθετα, στην εκκλησιαστική μας μουσική παράδοση τα μουσικά όργανα δεν έχουν κανένα ρόλο, αποφεύγονται και η μουσική που υπηρετεί την ορθόδοξη χριστιανική λατρεία είναι στην ουσία μονόφωνη.

Παραδοσιακοί οργανοπαίκτες από τη Νάουσα (πηγή)

Στην ηχοθήκη αυτή μπορεί κανείς να πάρει μια γεύση και από τις δύο όψεις της μουσικής μας παράδοσης. Σε ξεχωριστό τμήμα έχουμε συγκεντρώσει ό,τι προορίζεται για τα παιδιά, μουσικά παιχνίδια, παιδικά τραγούδια, λαχνίσματα κλπ. συμπεριλαμβάνοντας όχι μόνο αυτά που φτιάχτηκαν εξ' αρχής για τις ανάγκες των παιδιών αλλά και κάποια ακόμη παραδοσιακά τραγούδια που αν και προέρχονται από τον κόσμο των μεγάλων είναι απλά και κατανοητά από τα παιδιά και τους αρέσουν πολύ να τα τραγουδάνε.

Η επιλογή του υλικού που συγκεντρώθηκε έγινε με ένα μοναδικό κριτήριο, το πόσο κοντά στην παράδοση είναι. Υπάρχουν πολλές ερμηνευτικές προσεγγίσεις από τους διάφορους καλλιτέχνες που κατά καιρούς έχουν προσεγγίσει τα παραδοσιακά μας τραγούδια όμως δεν είναι όλες κοντά στον τρόπο που μας κληροδότησαν οι πιο παλιοί και αυτό μπορεί κανείς να το κρίνει από το ύφος και τις αισθητικές επιλογές που γίνονται κάθε φορά στο μουσικό υλικό.


Ποντιακός χορός Σέρρα με τη συνοδεία νταουλιού (πηγή)

Ευχόμαστε το υλικό που συγκεντρώθηκε εδώ να αποτελέσει αφορμή για αναζητήσεις στη μουσική του τόπου μας, στο ιδιαίτερα πλούσιο αυτό θησαυρό που μας κληρονόμησαν οι παππούδες μας και μας στηρίζει, μας διαμορφώνει και μας κρατά ενωμένους παραμένοντας στα βασικά του χαρακτηριστικά ο ίδιος, αλλάζοντας όμως ταυτόχρονα, ανά τους αιώνες, ανάλογα με τις ανάγκες μας. Καλές ακροάσεις!

Θέατρο Ελληνικών Χορών Δώρα Στράτου (πηγή)Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου